Om oss

Etter mange flotte eventyr på de sørlige breddegrader, har vi endelig funnet roen her nordpå og innsett av vi bor midt i verdens vakreste øyrike. Her ønsker vi å kunne fortsette med seilingen, samt skape et tilbud for både lokale og besøkende som har lyst til å oppleve nord-Norges kystperler.

Oss, langturseilerne

Halvard Eneberg (skipper) og Ann-Helen Elstad (daglig leder).

Vi havnet i startgropa av denne livsstilen for om lag 12 år siden. Vi hadde nettopp flyttet inn i ny leilighet i Trondheim, og var begge nyutdannede som maskiningeniør og sykepleier, da vi begge begynte å lure på om dette A4- livet egentlig var noe for oss.

Vi har alltid vært glad i å reise rundt, men det har begrenset seg til vanlige ferieturer. Vi kom over en blogg om en familie som var på jordomseiling i 3 år, og etter å ha drømt oss bort i denne noen dager var det gjort; Vi skulle på seiltur, langt! Halvard har vokst opp med motorbåt, men ingen av oss hadde noen seilerfaring fra før. Vi bestemte oss derfor for å spleise på en liten 26 fot seilbåt sammen med et vennepar. Etter et privat kurs og endel klumsing rundt i Trondheimsfjorden den sommeren ble vi nokså flinke på seilføring. I tillegg ble det noen turer langs Helgelandskysten og et par turer over til Shetland.

5 år senere kunne vi øyne et håp om å realisere drømmen vår, og vi saumfarte finn.no etter den perfekte langturbåten. Endelig fant vi en norskeid båt ved navn «Værbitt» som allerede var utrustet for langturseilas. Problemet var at den lå i Panama. Halvard var ikke mørkeredd, og tok ivrig på seg oppdraget med å seile båten hjem for oss, mens Ann-Helen fullførte husbygging hjemme. Vi avtalte med eier av båten, som fraktet denne til New York, og Halvard tok med seg to kamerater for frakte skuta hjem.  Halvard hadde da moderat erfaring, og de to andre hadde aldri seilt før. Sammen havnet de i tidenes uvær, og måtte lære seg å takle realitetene ved å krysse nordatlanteren i april. Resten av skrekkhistorien kan leses her: https://www.sy-wilhelm.com/news/avreise/.

Året etter ble starten på den langturen vi hadde planlagt i så mange år, Vi solgte vårt nybygde hus i Trondheim, og seilte vår egen sjø  med nydøpte «Wilhelm», fra Azorene via Karibien, Panamakanalen og stillehavet til Australia. Kort fortalt. Tilsammen brukte vi 4 år og la omlag 20 000 nautiske mil bak oss, før vi endte opp med å selge båten i Australia. Da var lommeboka tømt og eventyrlysten tøylet for en liten stund.

I 2019 kom vi hjem, og bestemte oss for å prøve lykken her nord, på Grytøya, hvor Halvard har vokst opp. Vi ville gjerne fortsette seilerlivsstilen, men samtidig kunne leve av det. Og allerede i mai samme år fant vi Bifrost på finn.no. Bifrost het da «To fluer», og lå på kurbad i Rørvik, etter å ha seilt jorda rundt og samlet inn om lag 1 million kroner for UNICEF.

Med «Bifrost» som vår nye arbeidsplass, har vi en visjon om å kunne ta med gjester ombord og vise frem Harstads øyrike fra sine aller beste sider.

Covid 19

2020 skulle være oppstartsåret for driften ombord i Bifrost, samme året som pandemien tvinger turistbransjen, og verden forøvrig, i kne. Vi har måttet tenke annerledes, og mye av driften gikk ut på ren båtutleie til erfarne og dyktige norske skippere med sine familier. Vi har fått anledning til å planlegge og teste ut nye konsepter, som «ski og seil» og «kajakkseilas» sammen med guider og samarbeidspartnere her i Harstad.  Vi har holdt våre første seilkurs, samt hatt noen dags-og helgeturer med familier og kohortgrupper. Det har vært utfordrende å måtte ta hensyn til smittervern, og vi har vært i dialog med visit Harstad og kommunen for å få hjelp til tilrettelegging av turene våre. Alt i alt har vi klart oss ganske bra, og ser oss heldige, sammenlignet med andre bedrifter som har gått konkurs og lagt ned drift som har blitt opparbeidet gjennom mange år.

Vi har heldigvis flere ben å stå på. Halvard har i tillegg jobbet som maskinpasser og ledet ungdomsprosjektet «ungt blod» gjennom Anna Rogde, mens Ann-Helen har jobbet som sykepleier på intensiven i Harstad.

Bærekraft, miljø og ungdom i arbeid

Vi tror på et bærekraftig reiseliv, der lokale aktører i Harstad knyttes sammen for å skape et spennende og attraktivt reisemål. Det er mye som kan kombineres med seiling, og vi vil prøve å knytte oss opp mot flere lokale reiselivsbedrifter i nærområdet. Slik kan våre gjester kombinere seilturen med f.eks kajak og sykkelutleie, guidede ski-og fjellturer, samt spennende matopplevelser med lokale råvarer. Samtidig ønsker vi å hjelpe ungdom opp og fram ved å engasjere de i arbeidet vårt ombord i båtene.

Å ta vare på miljøet og naturen er et viktig element i våre verdier. Seiling i deg selv er en miljøvennlig aktivitet og fremkomstmetode, og vi vil bruke motor så lite som mulig. Vi vil bidra til å holde strendene rene der vi er, og oppfordrer også våre gjester til å rydde etter seg, og ta med seg søppel de måtte finne både over og under vann. Vi bidrar gjerne til oppbevaring og levering på nærmeste miljøstasjon.